Požehnaný ležák Budvaru už potřetí podpoří činnosti dobrovolníků Zobrazit fotogalerii
11. září 2020 Tiskové zprávy

Požehnaný ležák Budvaru už potřetí podpoří činnosti dobrovolníků

Českobudějovický biskup Mons. Vlastimil Kročil požehnal v pátek 11. září dopoledne ve varně národního pivovaru Budějovický Budvar zvláštní várce světlého ležáku. Požehnaný ležák se bude již tradičně prodávat v průběhu českobudějovických adventních trhů. Výtěžek z prodeje věnuje pivovar Diecézní charitě České Budějovice na podporu dobrovolnictví.

„Požehnaný ležák už je pro nás milou tradicí. Jsem rád, že můžeme i letos v předvánočním čase přispět na dobrou věc, podpořit charitativní projekty v našem jihočeském regionu. Především díky dobrovolníkům z řad zaměstnanců pivovaru, biskupství a Charity, kteří lahve požehnaného piva ručně balí, jsme loni na dobročinné účely mohli věnovat 240 tisíc korun. Částka je rok od roku vyšší. Doufám, že bude i letos,“ říká Petr Dvořák, ředitel Budějovického Budvaru.

Společný projekt Budějovického Budvaru a Biskupství českobudějovického tak už potřetí podpoří dobrovolnictví a účinnější pomoc potřebným klientům Charity.

Mons. Vlastimil Kročil, biskup českobudějovický dodává: „Jsem rád, že se charitativní projekt „Požehnaný ležák“ stává životaschopným a plní svou úlohu. Do projektu je zapojen společně s českobudějovickým biskupstvím Budějovický Budvar a magistrát města České Budějovice, kteří v něm mají svoji nezastupitelnou úlohu. Bez této spolupráce by nebylo možné v takové míře pomáhat lidem, kteří jsou na pomoc druhých odkázáni. Věřím, že se projekt bude rozvíjet i do budoucna.“

„Tato spolupráce s Budějovickým Budvarem je pro nás prestižní záležitostí a významné spojení. Díky výtěžku z „Požehnaného ležáku" můžeme podporovat významnou činnost dobrovolníků, kteří se věnují dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí, seniorům v domácnostech i domovech pro seniory, zdravotně postiženým, nemocným nebo lidem bez domova. Skrze tento bohulibý projekt také dáváme vědět o své činnosti a tématu dobrovolnictví v Českých Budějovicích. Potřeba dotace dobrovolnictví a nezastupitelná role dobrovolníků se ukázala začátkem letošního jara s příchodem pandemie covid-19. Každý pomáhal, jak uměl. Dobrovolníci šili roušky, rozdávali je potřebným a rozváželi do sociálních služeb, pomáhali s rozvozem nákupů a obědů seniorům, byli k dispozici jako dobrovolníci na telefonu pro osamělé lidi. To, že se na dobrovolníky můžeme spolehnout, nám, nejen v Charitě, významně ulehčuje práci,“ zmínil Jiří Kohout, ředitel Diecézní charity České Budějovice.

V roce 2019 českobudějovická diecézní Charita výtěžek z prodeje Požehnaného ležáku" použila na úhradu provozních nákladů spojených s koordinací dobrovolnictví – jednalo se například o úhradu jízdného dobrovolníků, pronájem tělocvičny na sportovní kroužek pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí, zajištění zázemí pro aktivity realizované dobrovolníky (nájem, elektřina, materiál), část mzdy koordinátora dobrovolníků a propagaci ve městě České Budějovice.

video z požehnání        Reportáž České televize