Startuje projekt Spolu proti násilí na jihu Čech
13. ledna 2023 Články

Startuje projekt Spolu proti násilí na jihu Čech

Zlepšit přístup k obětem domácího a genderově podmíněného násilí a propojit jednotlivé organizace a instituce, které s nimi pracují – to je cílem projektu Spolu proti násilí na jihu Čech, který s novým rokem vzniká. Jeho potřeba se ukazuje jako více než aktuální. Statistiky z přelomu roků jsou totiž velmi nepříznivé. Intervenční centrum Diecézní charity České Budějovice řešilo trojnásobek případů domácího násilí než ve stejném období v předchozích letech. Zda to souvisí s nepříznivou ekonomickou situací domácností nebo šlo jen o náhodný výkyv ukáže čas.

Projekt  Spolu proti násilí na jihu Čech reaguje na potřebu úzké spolupráce mezi jednotlivými subjekty poskytujícími pomoc obětem. A nejde jen o spolupráci, ale také o výměnu informací, která pomůže zvýšit odbornou kapacitu jednotlivých pracovišť a také přispěje k lepšímu povědomí o organizacích, které s oběťmi domácího násilí pracují. Jedná se zejména o Policii České republiky, Orgán sociálně-právní ochrany dětí, Krizové centrum a řadu neziskových organizací. Do skupiny jsou zváni také advokáti a soudci, psychologové a psychiatři a další související profese.

Interdisciplinární spolupráce funguje i dnes, ale někdy se setkáváme s nedostatečnou odbornou znalostí subjektů pracujících s tématem násilí, s chybným rozdělením kompetencí, bagatelizací tématu násilí, stereotypy, stigmatizací, sekundární viktimizací, retraumatizací obětí apod. Od projektu si slibujeme, že užší spolupráce bude tyto negativní aspekty minimalizovat a pomoc obětem násilí bude funkční - rychlejší, koordinovanější, systematičtější a bude se snažit eliminovat negativní dopady na osoby ohrožené násilím,“ vysvětluje Hana Kadlecová, odborná garantka projektu.

Projekt necílí jen na oběti domácího násilí, ale zahrnuje také genderově podmíněné násilí. To jsou fyzické, sexuální či psychické útoky na druhé jen z důvodu toho, že se jedná o muže či ženu. Oběti tohoto typu násilí dosud nebyly obvyklou cílovou skupinou a právě Charita, jako organizace, která staví svůj přístup k potřebným na vzájemném respektu, úctě a rovnosti, může být ideálním prostředníkem při koordinaci pomoci obětem tohoto typu násilí. Odborné platformy, které se problematikou budou zabývat, právě teď vznikají.

Neméně důležitým cílem tohoto projektu, který je financován z Norských fondů 2014-2021 z programu Lidská práva, je vzdělávání. „V rámci projektu je připravena řada akcí pro odbornou veřejnost: během roku proběhne několik setkání - v Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Táboře, Strakonicích a Prachaticích, dále setkání s policejními metodiky prevence, s pracovníky OSPOD apod. Naším cílem je budovat síť pozitivních profesních vztahů a prohlubovat spolupráci a znalosti v dané problematice,“ dodává Hana Kadlecová.  

V plánu je také odborná konference Domácí a genderově podmíněné násilí nezná hranic, která by se měla konat na jaře příštího roku.

Norway_grants

Veronika Rybáčková

tisková mluvčí, public relations
Tel.: 703 401 260 E-mail: 8.qsRYUSZ-umSW7%WkvDRW7r