Násilí má mnoho podob a může se týkat nás všech, netolerujme ho.
23. února 2024 Články

Násilí má mnoho podob a může se týkat nás všech, netolerujme ho.

České Budějovice – Nedostatek odborníků, velká tolerance společnosti vůči násilí, neinformovanost obětí. To jsou hlavní problémy, na které upozorňují členové mezioborové platformy Spolu proti násilí na jihu Čech, kteří pracují s oběťmi domácího a genderově podmíněného násilí, ale i samotnými agresory. Oběti často svůj problém dlouho neřeší, protože se setkávají s velkým množstvím bariér při jeho řešení. Ať už je to strach, neznalost svých práv, nedostatek financí, problém najít bydlení apod. Cílem platformy je reagovat na tyto situace. Společně máme řadu nástrojů a možností, jak lidem pomoci.

DOMÁCÍ NÁSILÍ

Násilí má mnoho podob, ale jedno je společné. Samo nikdy neskončí. „Zaznamenáváme nárůst ohrožených osob, které vyhledávají pomoc až v pozdějších fázích probíhajícího násilí. Pro spoustu obětí je obtížné rozpoznat varovné signály,“ říká Jana Vasková, vedoucí Intervenčního centra pro osoby ohrožené domácím násilím, které v loňském roce evidovalo 281 klientů (z toho 58 po policejním vykázání). Ani ukončení vztahu, například pokud jsou v něm děti, často nepomáhá a je zapotřebí odborná pomoc. „Děti se stávají často prostředkem pro další konflikty, jsou zbraní proti oběti. Bohužel ale právě u dětí pak dochází k takzvanému transgeneračnímu přenosu. Pokud byly na násilné chování, vydírání a urážky zvyklé z domova, používají ho i ve svém dospělém životě. Je pro ně normou. Stávají se tak agresory nebo fungují v roli oběti,“ upozorňuje Vasková.

U DĚTÍ JE ZCELA ZÁSADNÍ VČASNÁ POMOC

Právě děti jsou skupinou, u které je včasná péče nesmírně důležitá. Ať už násilí v jejich okolí páchá kdokoli na komkoli, jsou jím zasaženy vždy. Centrum Agáta jim poskytuje psychologickou pomoc, Středisko výchovné péče má zase odborníky, kteří vstupují také do problematických třídních kolektivů. „Pomáháme řešit problematické chování dětí, jeho příčiny, ale i důsledky. Jsme pomocí nejen pro děti, studenty, ale i odbornou podporou pro pedagogy. Nabízíme poradenství, individuální, rodinné nebo skupinové terapie,“ doplňuje jeho vedoucí Cyril Nováček.

Děti ale čelí také psychickému násilí jako např. vydírání, urážení, ponižování, zesměšňování nebo zamezování kontaktu s rodinou či přáteli. Obrovským problémem je také kyberšikana. „Dítě, které násilí zažívá přímo na sobě nebo je svědkem domácího násilí, je zatíženo téměř ve všech oblastech svého vývoje, tj. psychického, sociálního, emočního a somatického. Obecně je třeba všímat si jakékoliv změny v chování a prožívání dítěte. Hlavní je zejména dítěti důvěřovat a brát ho zcela vážně,“ dodává psycholog Centra Agáta Pavel Bláha, který v loňském roce pracoval s 25 dětskými klienty.

SENIOŘI PROBLÉMY NEŘEŠÍ KVŮLI STUDU

Velmi malá je informovanost v případě násilí na seniorech. „Senioři mají často velký blok říct si o pomoc. Stydí se. Je potřeba si uvědomit, že vina není na jejich straně, ale na straně osob páchajících násilí. Mohou to být příbuzní, ale i například pečující osoba. A nejde často vysloveně o fyzické násilí, ale například o omezování svobody, zneužívání slabosti, zadržování peněz nebo neposkytnutí nezbytné péče,“ vyjmenovává Tomáš Emr z krizového centra THEIA.

Oběti často dlouhou dobu nevidí, co se u nich doma děje. Mohou si klást za vinu selhání svých rodičovských povinností, pokud je násilnou osobou jejich dítě. V takové situaci je pro ně obtížnější si připustit, že dochází k domácímu násilí. V případě, že oběť sama nemá sílu problém řešit, nebo se ho snaží nevidět, ale všimne si ho někdo v jejím okolí, je potřeba nabídnout možnost pomoci.

AGRESORY ČASTO DĚSÍ VLASTNÍ CHOVÁNÍ, NEUMÍ HO ALE ZASTAVIT

Velmi důležité je pracovat nejen s oběťmi, ale také původci násilného chování, jak upozorňuje Ondřej Čech z organizace Tvá volba: „Za poslední rok se setkáváme s nárůstem počtu klientů, kteří jsou vyděšeni svým násilným chováním pod vlivem vzteku nebo jiných emocí, jako je bezmoc a frustrace.“ Cílem je naučit se zvládat své emoce a řešit konfliktní situace nenásilným chováním. Organizací, které s touto cílovou skupinou pracují, je nejen v našem kraji minimum. Za poslední rok 2023 se téměř zdvojnásobil počet klientů, kteří mají problém s násilím v blízkých vztazích. Je zajímavé, že téměř 1/3 našich klientů jsou ženy.

PROBLÉMY, KTERÉ JE POTŘEBA ŘEŠIT

Jak se členové platformy shodují, velkým problémem je dostupnost péče obětem a to zejména v pohraničních oblastech nebo na vesnicích. Bariérou je dojezdová vzdálenost, oběti jsou často ve finanční nouzi. Chybí také dětští psychiatři, psychologové i psychoterapeuti. Čekací doba pro klienty je tak v řádech měsíců. Dalším aspektem je pak obava z budoucnosti. Co se stane, pokud budou chtít vše řešit. „S klienty sestavujeme bezpečnostní plán – tedy přesný postup chování v určitých situacích, jak být připraven na okamžitý odchod od agresora v případě krizové situace, kde a jaké mít doklady, co s dětmi apod.,“ dodává Jana Vasková z Intervenčního centra. 

Spolu proti násilí na jihu Čech sdružuje tři desítky institucí a organizací. Jsou mezi nimi zástupci Policie ČR, OSPODů, Okresních soudů, státního zastupitelství, nemocnic, advokátů se specializací na násilí, pedagogicko-psychologické poradny, Probační a mediační služba, Centrum duševního zdraví, Jihočeská univerzita, Středisko výchovné péče, Tvá volba, a další. Zakládající organizací je Diecézní charita České Budějovice, která provozuje Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím na jihu Čech a Centrum Agáta. Organizujeme besedy na školách, v jednotlivých okresech se scházejí interdisciplinární týmy a řeší specifika jednotlivých oblastí, vzájemně se proškolují.

Projekt Spolu proti násilí na jihu Čech je financován z Norských fondů.

Norway_grants DCHCBLogo rastr

www.spoluprotinasili.cz

Veronika Rybáčková

tisková mluvčí, public relations
Tel.: 703 401 260 E-mail: 8.qsRYUSZ-umSW7%WkvDRW7r