Společnost LEGO® darovala prostřednictvím Charity stavebnice znevýhodněným dětem
20. prosince 2019 Tiskové zprávy

13 tisíc dětí ze sociálně potřebných rodin z celé republiky dostane k Vánocům nové stavebnice LEGO®. Prostřednictvím projektu Build to Give chce společnost LEGO po celém světě darovat 1 milion LEGO stavebnic dětem, v obtížných situacích. Proto oslovila fanoušky všech věkových kategorií, aby vymysleli a postavili zábavné vánoční ozdoby a sdíleli je online s hashtagem #BuildtoGive. 1 250 kusů stavebnic získal od Arcidiecézní charity Praha, hlavního partnera společnosti LEGO v tomto projektu, také českobudějovická Diecézní charita, která je dále distribuovala dětem.ze sociálně znevýhodněného prostředí.

Hlavním partnerem společnosti LEGO v tomto projektu mimořádného rozsahu je pro Českou republiku Arcidiecézní charita Praha, která do pomoci zapojila i ostatních sedm (arci)diecézních Charit. Díky celonárodní charitní síti se tak stavebnice LEGO dostanou v čase adventu a vánočních svátků ke znevýhodněným a sociálně potřebným rodinám na celém území republiky.

„Jsem ráda, že prostřednictvím kampaně Build to Give, uděláme v době Vánoc radost dětem v těžkých životních situacích přímo v České republice, kde působíme.“ říká Janet Kroes generální ředitelka LEGO továrny v Kladně a dodává: „Celá řada dětí i dospělých si během projektu užila radost ze hry a spoustu zábavy. Díky jejich zapojení si tutéž radost budou moci užít i děti, které žijí ve znevýhodněných podmínkách.“

„LEGO stavebnice poputují do rodin, které už využívají naše sociální služby, ale chceme obdarovat i děti ze sociálně znevýhodněných rodin, které dosud žádnou pomoc nezískaly. Tyto rodiny žijí skromně, přestože mnohdy oba rodiče pracují. Dětem kupují jen praktické dárky a potřebné věci, protože jim na kreativní hračky rozvíjející dětskou představivost nezbývají peníze,“ upřesňuje ředitel Arcidiecézní charity Praha Jaroslav Němec.

Zkušenost sociálních pracovníků ukazuje, že v sociálně nejslabších rodinách je pro rodiče i děti problémem najít společný čas a hrát si spolu. LEGO kostičky tak přinášejí nejen zábavu, ale také porozumění a hlubší propojení uvnitř rodin.

LEGO pro Marušku i další sociálně znevýhodněné děti

S legendárními LEGO stavebnicemi si tak začnou hrát i děti v rodinách, které na hračky nemají nejen peníze, ale ani myšlenky, protože buď řeší složitou životní situaci anebo přímo trpí chudobou. Jednou z nich je i pětiletá Maruška. Společně s maminkou musely odejít od tatínka, který jim fyzicky i psychicky ubližoval. „Rodina se nachází v těžké situaci – maminka nemohla dlouhodobě pracovat, jelikož ji bývalý partner neustále pronásledoval a vyhrožoval jí. Otec navíc dlouhodobě neplatí výživné, ani se jinak nepodílí na výchově či péči o Marušku," popisuje nelehkou stuaci Nikola Marková, sociální pracovnice Intervenčního centra pro osoby ohrožené domácím násilím. Lego dostane holčička pod stromeček. Maminka pracovnicím Intervenčního centra prozradila, že Maruška bude mít obrovskou radost, protože si stavebnici přála, ale ona na ni neměla peníze.

Na 1 250 kusů stavebnic LEGO předala Diecézní charita Č. Budějovice potřebným dětem jednak prostřednictvím vlastních sociálních služeb (Poradna Eva, Terénní program, Komunitní práce Novohradská, Intervenční centrum, Poradna pro cizince), ale také Charit v diécézi (Farní Charita Veselíčko, Oblastní charita Pelhřimov, Oblastní charita Sušice, Oblastní charita Písek, Městská charita České Budějovice, Farní charita Týn nad Vltavou, Farní charita Jindřichův Hradec, Farní charita Milevsko, Charita Zliv, Oblastní charita Vimperk).
Ve spolupráci s dalšími organizacemi budou obdarovány i děti ze sociálně slabých rodin navštěvující českobudějovické Salesiánské středisko mládeže, spolupracující s Českou maltézskou pomocí České Budějovice nebo děti žijící v dětském domově při MŠ, ZŠ a SŠ pro sluchově postižené na Riegrově uici v Českých Budějovicích.

Jarmila Lomozová, ACH Praha
Martina Baráková, DCH Č. Budějovice