Ze života misionářů v Bulharsku

Ze života misionářů v Bulharsku

7. 6. 2022 - 30. 6. 2022 Diecézní charita České Budějovice Ostatní, Akce pro veřejnost, Výstava

Putovní výstava fotografií ze salesiánských misií v Bulharsku je vystavena v sídle Diecézní charity České Budějovice. Výstava je zde k vidění od 7. do 30. června. 

Výstava fotografií dokumentuje život dětí v romském ghettu na okraji města Stará Zagora v Bulharsku a práci českých misionářů v této lokalitě. Fotografie nafotili dobrovolníci, kteří na misiích pomáhají, profesionální fotografové a děti z cílové skupiny v rámci Evropského projektu Mládež v akci. Salesiáni se tamní romské menšině věnují již od roku 2008. Pomáhají zde se vzděláním, zajišťují kroužky pro děti a doučování. Současně také staví kostel a školu pro integraci Romů mezi Bulhary.

Diecézní charita České Budějovice od roku 2010 finančně vypomáhá Salesiánům Dona Boska, kteří ve Staré Zagoře působí a věnují se zde romským dětem a mládeži. Dětem nabízí kroužky, zázemí nízkoprahového střediska a doučování. Cílem je volnočasovými aktivitami a výchovou dětí předcházet jejich sociálnímu vyloučení. Salesiáni chtějí, aby děti ve Staré Zagoře nejen dokončily základní školu a vyučily se řemeslu, ale aby z nich vyrostli dobří křesťané a lidé, schopní plnohodnotně se zapojit do společnosti. Protože Romové jsou přirozeně otevřeni duchovnímu životu, misionáři věří, že je tento cíl uskutečnitelný díky evangelním hodnotám. Rozhodli se postavit centrum, ve kterém bude kostel i škola. Kostel, do kterého budou chodit jak Romové, tak Bulhaři, a budou vytvářet jedno společenství. A škola, která dětem poskytne kvalitní vzdělání a připraví je na život.

Plakáty A4 (6)